Status of This Memo
   This memo provides information for the Internet community.  This memo
   does not specify an Internet standard of any kind.  Distribution of
   this memo is unlimited.

Tiivistelmä

Tämä asiakirja tarjoaa tietoverkkoetiketin (netiketin) vähimmäisvaatimuksia koskevia suuntaviivoja. Se on tarkoitettu sekä yhteisöille että yksittäisille henkilöille, niin käyttäjille kuin ylläpitäjillekin. Jotta asiakirjan sisältämä tieto olisi helppo löytää sekä muokata organisaation käyttöön on siinä käytetty runsaasti “ranskalaisia viivoja”. Tämä muistio on IETF:n Responsible Use of the Network (RUN) -työryhmän tuote.

Sisällysluettelo

1.0
Johdanto
2.0
Kahdenvälinen viestintä
3.0
Monenvälinen viestintä
4.0
Tietopalvelut
5.0
Kirjallisuutta
6.0
Turvallisuusnäkökohdat
7.0
Tekijän osoite

1.0 Johdanto

Taannoin Internetin käyttäjät olivat varttuneet sen mukana, olivat teknisesti lahjakkaita, ja ymmärsivät tiedonsiirron ja protokollien luonteen. Nykyisin Internet-käyttäjien yhteisöön kuuluu myös ihmisiä joille tietoverkkoympäristö on uusi asia. Nämä “nyypiöt” eivät tunne Internetin kultturia, eikä heidän myöskään tarvitse tietää tiedonsiirto- tai protokolla-asioista. Jotta nämä uudet käyttäjät nopeasti löytäisivät Internet-kulttuurin tarjoaa tämä opas vähimmäisvaatimusten verran ohjeita joita yhteisöt ja yksityishenkilöt voivat soveltaa omaan käyttöönsä. Ihmisten tulisi tietää, että riippumatta siitä käyttävätkö he palveluntarjoajalta itse hankittua, oppilaitoksensa tarjoamaa vai työnantajansa järjestämää tietoverkkoyhteyttä, on kyseisillä organisaatioilla sääntöjä sähköpostin ja tiedostojen omistuksesta, siitä millaisen materiaalin julkaiseminen tai lähettäminen on asiallista, sekä esiintymistavasta. Ota selvää millaiset säännöt sinun käyttämässäsi verkossa pätevät.

Tämä materiaali on jaettu kolmeen osaan: kahdenvälinen viestintä, johon sisältyy sähköposti ja talk, monenvälinen viestintä, johon sisältyy sähköpostilistat ja nyyssit, ja tietopalvelut, joihin sisältyy FTPWWWWAIS, Gopher, MUD:t ja MOO:t. Lopussa on kirjallisuusluettelo.

2.0 Kahdenvälinen viestintä (sähköposti, talk)

Kahdenvälisellä viestinnällä tarkoitetaan dialoginkaltaista keskustelua, joka käydään ikäänkuin henkilöt olisivat kasvokkain. Internetissä käytöstapojen noudattaminen on erityisen tärkeää silloin kun elekieli ja äänensävy joudutaan päättelemään. Lisätietoa sähköpostiin ja talkiin soveltuvasta netiketistä on kirjallisuusluettelon viitteissä 1, 23, 25 ja 27.

2.1 Käyttäjille

2.1.1 Sähköposti

  • Ellet ole hankkinut omaa Internet-yhteyttä, tarkista sähköpostin omistajuuteen liittyvät seikat työnantajaltasi. Lainsäädäntö ei ole kaikkialla sama.
  • Ellet käytä salauslaitteistoa tai -ohjelmistoa, älä otaksu että Internet-sähköpostisi pysyy salassa. Älä kirjoita sähköpostiviestiin sellaista, jota et kirjoittaisi postikorttiin.
  • Kun jäljennät materiaalia, kunnioita tekijänoikeutta. Lähes jokaisessa maassa on tekijänoikeuslainsäädäntöä.
  • Jos edelleenlähetät saamasi viestin, älä muuta sen sanamuotoa. Jos viesti osoitettiin sinulle henkilökohtaisesti, pyydä lähettäjän suostumus ennen kuin lähetät sen ryhmälle. Voit lyhentää viestiä ja siteerata ainoastaan oleelliset osat, mutta ilmoita sen alkuperä oikein.
  • Älä koskaan lähetä ketjukirjeitä sähköpostissa. Internetissä ketjukirjeet on kielletty. Menetät käyttöoikeutesi. Jos vastaanotat ketjukirjeen, ota yhteys käyttämäsi järjestelmän ylläpitäjiin.

    Suomentajan kommentti syyskuussa 2003: Tässä asiakirjassa kehotetaan monessa kohdin ottamaan yhteys oman järjestelmän ylläpitäjiin. Nykyisin tuo ohje pitää paikkansa lähinnä aivan pienissä verkoissa; isoissa organisaatioissa (esim. Internet-palveluntarjoajilla) ylläpitotyötä ja asiakaskontakteja hoitavat eri henkilöt. – Lisäksi roskapostivalitukset olisi ensisijaisesti osoitettava viestin lähettäjän palveluntarjoajalle.

  • Hyvä nyrkkisääntö: lähetä konservatiivisesti, ota vastaan liberaalisti. Älä lähetä kiivaita viestejä (ns. fleimejä) edes jos sinua provosoidaan. Älä toisaalta hämmästy vaikka sinua “fleimattaisiin”. Sellaisiin viesteihin on paras olla vastaamatta.
  • Ennen viestiin vastaamista on yleensä hyvä käydä läpi kaikkien saapuneiden viestien asiaotsikot, sillä toisinaan sinulta apua tai lisätietoja pyytänyt henkilö lähettääkin toisen viestin jossa hän pyytää unohtamaan koko jutun. Tarkista myös että viesti johon vastaat todella on osoitettu eikä vain kopioitu (Cc) sinulle.
  • Helpota vastaanottajan työtä. Monet sähköpostiohjelmat poistavat otsaketietoja, kuten lähettäjäosoitteesi. Varmistaaksesi että vastaanottajat tietävät kuka olet, sisällytä viestiisi rivin tai parin verran yhteystietojasi. Voit luoda tällaisen tiedoston etukäteen valmiiksi, ja liittää sen viestisi loppuun. (Eräät sähköpostiohjelmat tekevät tämän automaattisesti.) Internet-kielenkäytössä tällaista allekirjoitustiedostoa kutsutaan nimellä .sig tai signaturesignature-tiedostosi korvaa käyntikorttisi, ja sinulla voi olla niitä useita erilaisia eri tilanteissa käytettäviksi.

    Suomentajan kommentti syyskuussa 2003: Nykyisin lienee varsin harvinaista että sähköpostiohjelma ei näyttäisi viestin lähettäjätietoja.

  • Kun lähetät sähköpostia, ole tarkkana osoitteiden kanssa. Yksittäisen henkilön osoitteelta näyttävään osoitteeseen lähetetty viesti saattaakin kulkeutua ryhmälle. Tiedä kenelle lähetät viestisi.
  • Kun vastaat viestiin, ole tarkkana Cc-rivien kanssa. Poista sivulliset jakelusta jos keskustelusta on muodostunut kahdenvälinen.
  • Internet-käyttäjillä ei yleensä ole aikaa vastata yleisiin kysymyksiin tietoverkon toiminnasta. Älä lähetä ei-toivottuja tiedusteluja ihmisille joiden nimet olet löytänyt RFC-asiakirjoista tai sähköpostilistoilta.
  • Muista että keskustelukumppanisi sijaitsevat eri puolilla maailmaa. Vaikka toivot viestiisi välitöntä vastausta saattaa vastaanottaja viestin saapuessa olla kotona nukkumassa. Anna hänelle aikaa herätä, kulkea töihin ja kirjautua sisään ennen kuin oletat että viesti on kadonnut tai että vastaanottaja ei välitä siitä.
  • Tarkista kaikki osoitteet ennen kuin avaat pitkän tai henkilökohtaisen keskustelun. Viestiin asiaotsikkoon on myös hyvä sisällyttää sana Long jotta vastaanottaja huomaisi että viestin lukeminen ja siihen vastaaminen vievät aikaa. Yli sadan rivin viestiä pidetään pitkänä.
  • Tiedä keneen voit ongelmatilanteissa ottaa yhteyttä. Yleensä apu on lähellä. Ohjelmisto- ja järjestelmäongelmissa ota yhteys paikallisiin osaajiin. Tiedä myös keneen voit ottaa yhteyttä jos saat kyseenalaisen tai lainvastaisen viestin. Useimpien Internet-domainien postmaster-osoite on aliasoitu osaavalle käyttäjälle, joten siihen osoitteeseen voit lähettää postia jos tarvitset apua sähköpostin käytössä.

    Suomentajan kommentti syyskuussa 2003: postmaster-osoitteista ei oletusarvoisesti voi odottaa saavansa käyttäjätukea. RFC-asiakirja 2142 kuvailee joukon yleisiä rooliosoitteita, kutensupport (tuotetuki), abuse (väärinkäytökset) ja security (tietoturva).

  • Muista että vastaanottaja on ihminen jonka kulttuuri, kieli ja huumorintaju ovat erilaiset kuin omasi. Muista että päiväysformaatit, mittayksiköt ja sananparret saatetaan käsittää väärin. Ole erityisen tarkkana sarkasmin suhteen.
  • Käytä isoja ja pieniä kirjaimia normaalisti. PELKKIEN ISOJEN KIRJAINTEN KÄYTTÄMINEN NÄYTTÄÄ HUUTAMISELTA.
  • Korosta symbolein: *juuri* tuota tarkoitin. Alleviivaa alaviivoin: _Sota ja rauha_ on suosikkikirjani.
  • Ilmaise äänensävysi hymiöillä, mutta säästeliäästi. :-) on esimerkki hymiöstä (katso sivuttain). Älä otaksu että hymiön sisällyttäminen saa vastaanottajan tyytyväiseksi viestiisi tai poistaa loukkaavan kommentin.
  • Odota yön yli ennen tunnepitoisen vastauksen lähettämistä. Jos keskustelunaihe herättää sinussa voimakkaita tunteita, käytä FLAME ON/OFF -merkintöjä, esimerkiksi:
          FLAME ON:  Tuollainen argumentti ei ansaitse sitä kaistan-
                     leveyttä joka sen lähettämiseksi tarvitaan. Se on
                     epälooginen ja huonosti perusteltu. Koko muu
                     maailma on kanssani samaa mieltä.
          FLAME OFF
    
  • Sisällytä viesteihin ohjausmerkkejä tai ei-ASCII-liitteitä vain MIME-liitteinä tai sähköpostiohjelmasi koodaamina. Varmista että vastaanottaja pystyy purkamaan koodaamasi viestit.
  • Kirjoita lyhyesti, mutta älä liian niukkasanaisesti. Kun vastaat viestiin, sisällytä alkuperäistä viestiä niin paljon että se ymmärretään, älä enempää. On erittäin epäkohteliasta viestiin vastatessa sisällyttää koko alkuperäinen viesti; poista kaikki turha materiaali.
  • Tee riveistäsi 65:ttä merkkiä lyhyempiä, ja päätä jokainen rivi rivipaluuseen.
  • Sähköpostiviestin asiaotsikon tulisi kuvata viestin sisältöä.
  • Jos käytät allekirjoitustiedostoa, pidä se lyhyenä. Nyrkkisäännön mukaan sen pituus ei saa ylittää neljää riviä. Muista että monet maksavat käyttämästään yhteysajasta minuuttitaksaa, ja mitä pidempi viestisi on, sen enemmän he joutuvat maksamaan.
  • Paitsi että sähköposti ei (tänään) välttämättä ole yksityistä, sähköpostia (ja nyyssikirjoituksia) voidaan (tänään) väärentää enemmän tai vähemmän havaittavasti. Käytä tervettä järkeä arvioidessasi viestin aitoutta.
  • Jos viestin tärkeys sitä edellyttää, lähetä heti lyhyt vastaus jossa kerrot saaneesi viestin ja lähettäväsi pidemmän vastauksen myöhemmin.
  • Sähköpostissa kohtuudella edellytettävät käytöstavat riippuvat henkilöiden välisestä suhteesta sekä yhteydenpidon asiayhteydestä. Tietyssä sähköpostiympäristössä oppimasi normit eivät välttämättä päde yleiseen, Internet-laajuiseen viestintään. Käytä varoen slangia ja paikallisia lyhenteitä.
  • Sähköpostiviestistä aiheutuvat kustannukset jakautuvat keskimäärin tasan lähettäjän ja vastaanottajan (tai näiden edustamien organisaatioiden) välillä. Tämä jakauma eroaa muista medioista, kuten kirjepostista, puhelimesta, televisiosta ja radiosta. Sähköpostiviestin vastaanottajalle saattaa aiheuttua kustannuksia myös kaistanleveyden, levytilan tai suoritinajan käytöstä. Tämä on taloudellinen perussyy siihen, että ei-toivottu sähköpostimainonta on epätervetullutta (ja usein kiellettyä).

    Suomentajan kommentti syyskuussa 2003: Roskapostin kulut eivät jakaudu yllä kerrotulla tavalla. Roskapostittajien toimintatavoista johtuu, että he itse maksavat vain marginaalisen osan viestintänsä kuluista; suurin osa jää vastaanottajien ja kolmansien osapuolten, kuten luvatta käytettyjen palvelinten haltijoiden, tappioksi.

  • Tiedä lähettämäsi viestin koko. Isot tiedostot, kuten PostScript-tiedostot tai ohjelmat saattavat kasvattaa viestisi kokoa niin paljon että sen perilletoimittaminen epäonnistuu tai ainakin kuluttaa kohtuuttomasti resursseja. Hyvä nyrkkisääntö olisi pidättäytyä 50 kilotavua suurempien tiedostojen lähettämisestä. Vaihtoehtoja ovat tiedostonsiirto, tai tiedoston paloitteleminen pienemmiksi, erillisissä viesteissä lähetettäviksi osiksi.
  • Älä lähetä suuria määriä ei-toivottua informaatiota.
  • Jos sähköpostijärjestelmäsi sallii postin automaattisen edelleenlähettämisen, varo “luuppeja”; älä käytä edelleenlähetystä eri järjestelmissä niin, että sinulle lähetetty viesti alkaa kiertää ikuista silmukkaa tietokoneiden välillä.

2.1.2 talk

Talk on joukko protokollia joiden avulla kaksi henkilöä voivat keskustella interaktiivisesti tietokoneen kautta.

  • Käytä isoja ja pieniä kirjaimia sekä välimerkkejä, aivan kuin jos kirjoittaisit kirjettä tai sähköpostiviestiä.
  • Älä kirjoita rivin lopun yli niin että pääte joutuu jakamaan tekstiäsi eri riveille, vaan käytä rivin lopussa rivipaluuta. Älä myöskään otaksu että kaikilla on yhtä leveä näyttö kuin sinulla. Hyvä nyrkkisääntö on kirjoittaa enintään 70 merkkiä ja enintään 12 riviä (koska näyttö on jaettu kahtia).
  • Jätä marginaalia; älä kirjoita näytön reunaan saakka.
  • Kun olet valmis, käytä kahta rivipaluuta (tyhjä rivi) antaaksesi vuoro keskustelukumppanillesi.
  • Ennenkuin lopetat istunnon, hyvästele keskustelukumppanisi, ja odota hänen vastaustaan. Tämä on erityisen tärkeää jos kumppanisi on kaukana. Muista että yhteyteenne vaikuttaa sekä kaistanleveys (putken läpimitta) että latenssi (valon nopeus).
  • Muista että talk keskeyttää toisen henkilön työn. Käytä sitä harkiten. Älä koskaan kutsu tuntematonta ihmistä talk-istuntoon.
  • On monta syytä miksi et mahdollisesti saa vastausta. Älä otaksu että kaikki toimii. Kaikki talk-versiot eivät ole keskenään yhteensopivia.
  • Talk kutsuu vastaanottajaa automaattisesti uudestaan. Lopeta se yhden tai kahden kutsun jälkeen.
  • Jos henkilö, jota kutsut, ei vastaa, voit kokeilla toista terminaalia. Katso fingerillä mitkä ovat käytössä. Jos henkilö ei vieläkään vastaa, älä jatka yrittämistä.
  • Talk edellyttää näppäilytaitoa. Jos teet virheitä vaikka kirjoitat hitaasti ei virheitä välttämättä kannata korjata, sillä usein keskustelukumppanisi pystyy päättelemään mitä tarkoitit.
  • Jos sinulla on useampi talk-istunto avoinna yhtaikaa, ole huolellinen!

2.2 Ylläpitäjälle

  • Laadi kirjalliset toimintaohjeet ongelmatilanteiden – erityisesti laittoman, sopimattoman tai väärennetyn liikenteen – varalle.
  • Käsittele pyynnöt ripeästi, viimeistään seuraavana työpäivänä.
  • Vastaa sopimattomia tai laittomia viestejä koskeviin yhteydenottoihin nopeasti. Ketjukirjeitä koskevat asiat tulisi hoitaa heti.
  • Selitä käyttäjillesi käyttösäännöt, kuten levykiintiöt. Varmista että he ymmärtävät sähköpostiliitetiedostojen käytöstä aiheutuvat seuraukset, kuten levyjen täyttymisen, puhelinlaskujen kasvamisen, postin viivästymisen ym.
  • Huolehdi että postmaster ja root on aliasoitu, ja että joku lukee niille osoitetun postin.
  • Tutki valitukset avoimin mielin. Muista että osoitteita voidaan väärentää.

3.0 Monenvälinen viestintä (sähköpostilistat, nyyssit)

Sähköpostiviestinnän säännöt pätevät myös monenväliseen viestintään. Onhan yhden viestin osoittaminen monelle ihmiselle verrattavissa myös kahdenväliseen viestintään, paitsi että se saattaa närkästyttää yhden henkilön sijasta suurta ihmisjoukkoa. On tärkeää että tunnet viestisi kohderyhmän.

3.1 Käyttäjille

3.1.1 Yleistä

  • Seuraa sähköpostilistoja ja uutisryhmiä yhdestä kahteen kuukautta ennen kuin kirjoitat mitään. Näin ehdit ensin saada käsityksen ryhmän kulttuurista.
  • Älä syytä ylläpitäjää käyttäjien käytöksestä.
  • Ota huomioon että viesteilläsi on laaja yleisö, johon mahdollisesti kuuluu myös nykyinen tai seuraava esimiehesi. Ole huolellinen kirjoituksissasi. Muista myös että sähköpostilistat ja uutisryhmät usein arkistoidaan, ja että sanasi siis saattavat olla suuren ihmisjoukon luettavissa hyvin kauan.
  • Otaksu että ihmiset puhuvat omasta puolestaan, ja että he eivät edusta organisaatiotaan elleivät erikseen niin ilmoita.
  • Muista että sekä sähköposti että nyyssit kuluttavat järjestelmäresursseja. Jos organisaatiossasi on erityisiä sääntöjä niiden käytöstä, noudata sääntöjä.
  • Viestien ja artikkeleiden tulisi olla lyhyitä ja ytimekkäitä. Älä eksy aiheen ulkopuolelle, älä rönsyile, äläkä kirjoita viestiä vain huomauttaaksesi toisten näppäily- tai kirjoitusvirheistä, sillä sellainen käytös leimaa sinut kypsymättömäksi aloittelijaksi.
  • Asiaotsikoiden tulisi noudattaa ryhmän tapoja.
  • Viestien väärentäminen ei ole hyväksyttävää.
  • Eräät sähköpostilistat ja uutisryhmät toivottavat mainosviestit tervetulleiksi, mutta muualla niitä inhotaan! Tämä on jälleen esimerkki siitä, että on tärkeää tuntea yleisönsä ennen viestin lähettämistä. Ei-toivottu, ryhmän aiheeseen täysin liittymätön mainonta tuo sinulle taatusti suuren määrän vihaista postia.
  • Jos vastaat viestiin, kirjoita viestisi alkuun alkuperäisen viestin yhteenveto, tai lainaa alkuperäistä tekstiä juuri niin paljon että asiayhteys käy ilmi. Näin viestisi lukijat ymmärtävät mihin vastaat. Koska varsinkin nyyssiartikkelit välittyvät palvelimelta toiselle saattaa vastaus näkyä ennen alkuperäistä viestiä. Asiayhteyden selittäminen hyödyttää kaikkia. Älä kuitenkaan lainaa alkuperäistä viestiä kokonaisuudessaan!
  • Liitä viestiisi signature eli allekirjoitus. Näin yhteystietosi näkyvät vaikka sähköposti- tai uutistenlukuohjelma poistaisikin otsakerivejä.
  • Ole vastatessasi huolellinen. Usein lähettäjäosoitteena, johon vastaukset ohjautuvat, on listan tai ryhmän osoite! Saatat epähuomiossa lähettää henkilökohtaiseksi aikomasi vastauksen suurelle ihmisjoukolle saattaen heidät kaikki noloon tilanteeseen. Vastaustoimintoon luottamisen sijasta on varminta näppäillä osoite käsin.
  • Vastaanottokuittaukset, perillesaamattomuusilmoitukset ja automaattivastaajat eivät ole täysin standardoituja, eikä niihin Internet-sähköpostijärjestelmien kirjo huomioiden aina voi luottaa. Sähköpostilistalla automaattivastaukset häiritsevät, ja monien mielestä vastaanottokuittaukset loukkaavat yksityisyyttä. Lyhyesti: älä käytä niitä.
  • Jos huomaat henkilökohtaisen viestisi päätyneen listalle tai uutisryhmään, lähetä anteeksipyyntö keskustelukumppanillesi ja ryhmälle.
  • Jos joudut kiistaan toisen henkilön kanssa, siirtykää käyttämään sähköpostia sen sijaan että jatkaisitte viestien lähettämistä listalle tai ryhmään. Jos väittelynne aihe kiinnostaa ryhmää voitte myöhemmin laatia julkisen yhteenvedon.
  • Älä sekaannu “fleimisotiin”. Älä lähetä kiivassävyisiä viestejä, äläkä vastaa sellaisiin.
  • Vältä turhanpäiväistä vastausviesteihin vastaamista.
  • Jos käytät pelkkiä kirjasimia kaavioiden piirtämiseen, ole varovainen. Tuloksen ulkoasu riippuu lukijan järjestelmästä ja sähköpostiohjelmasta.
  • Eri uutisryhmien ja sähköpostilistojen aiheet kattavat laajan kirjon elämäntapoja, uskontoja ja kulttuureja. On sopimatonta lähettää ryhmään viesti jossa lähettäjä vain toteaa pitävänsä ryhmän edustamia näkökantoja vastenmielisinä. Rasisimi ja sukupuolinen häirintä saattavat aiheuttaa myös oikeudellisia seurauksia. On olemassa ohjelmia joilla epämieluisat viestit voi suodattaa pois näkyvistä.

3.1.2 Sähköpostilistat

On useita tapoja löytää tietoa Internetin sähköpostilistoista. Selvitä mitä organisaatiosi politiikka sanoo tällaisille listoille liittymisestä ja kirjoittamisesta. Yleensä on paras tarkistaa paikalliset tiedonlähteet ennen tiedon hakemista Internetistä. Joka tapauksessa ryhmään news.answers lähetetään säännöllisesti joukko tiedostoja, joissa luetellaan Internetin sähköpostilistat ja kerrotaan miten niille liitytään. Tämä on korvaamaton tietolähde mitä tahansa aihetta käsittelevän listan löytämiseksi. Katso myös kirjallisuusluettelon viitteet 9, 13 ja 15.

Suomentajan kommentti syyskuussa 2003: Viittaus ryhmään news.answers tarkoittanee Gene Spaffordin ja sittemmin Stephanie da Silvan ylläpitämää FAQ-tiedostoa Publicly Accessible Mailing Lists (mail/mailing-lists), jota ei tietääkseni enää päivitetä.

  • Lähetä liittymis- ja poistumispyynnöt oikeaan osoitteeseen. Kaikki sähköpostilistaohjelmat eivät osaa tunnistaa listaosoitteeseen lähetettyjä hallintoviestejä. On sinun vastuullasi oppia lähettämään oikeat viestit oikeisiin osoitteisiin. Vaikka hyvin monet listat noudattavat tapaa jonka mukaan liittymis- ja poistumisviestit lähetetään aliakseen -request, kaikki eivät sitä tee. Varmista että tunnet niiden listojen toimintatavat, joille liityt.
  • Säilytä listoilta saamasi tervetuloviestit. Niistä löytyy yleensä myös poistumisohjeet.
  • Lähetettyä viestiä ei yleensä ole mahdollista peruuttaa. Edes käyttämäsi järjestelmän ylläpitäjät eivät voi poistaa viestiä jonka jo olet lähettänyt. Sinun täytyy siis olla varma siitä, että todella haluat lähettää viestisi sellaisena kuin olet sen kirjoittanut.
  • Monien sähköpostiohjelmien mahdollistamat automaattivastaukset ovat hyödyllisiä sisäisessä viestinnässä, mutta sähköpostilistoille lähetettyinä ärsyttäviä. Vastatessasi listalta tulleeseen viestiin tutki Reply-To-osoitteet. Yleensä automaattivastaukset menevät listan kaikille jäsenille.
  • Älä lähetä sähköpostilistoille isoja tiedostoja jos niiden URL:n tai FTP-osoitteen kertominen on mahdollista. Jos haluat lähettää tiedoston osissa, noudata ryhmän toimintatapaa. Jos et tunne sitä, kysy.
  • Jos et pitkään aikaan voi lukea postiasi, harkitse listalta poistumista tai mahdollisen nomail-option asettamista.
  • Kun lähetät viestin usealle sähköpostilistalle, pahoittele ristiinpostitusta, varsinkin jos listat ovat keskenään samankaltaisia.

    Suomentajan kommentti syyskuussa 2003: Ristiinpostituskäsitettä käytetään tässä hieman oudosti. Nyysseissä sillä tarkoitetaan yhden artikkelin lähettämistä niin, että se näkyy useassa eri ryhmässä. Artikkelikappaleiden lähettämistä eri ryhmiin erikseen puolestaan kutsutaan multipostaukseksi (multiposting), ja tämä olisikin sopivampi termi myös sähköpostilistoille lähetettyjä viestejä tarkoitettaessa.

  • Esitettyäsi kysymyksen laadi lopuksi yhteenveto, älä ainoastaan lähetä kokoelmaa saamistasi vastauksista.
  • Eräät sähköpostilistat ovat yksityisiä. Älä lähetä niille postia kutsumattomana, äläkä jaa näiltä listoilta saamiasi viestejä laajemman yleisön kanssa.
  • Jos joudut riitaan, keskity asioihin, älä henkilöihin.

3.1.3 Nyyssit

Nyyssit (netnews) on maailmanlaajuinen, hajautettu järjestelmä, jota käyttäen ihmiset voivat keskustella eri aiheista. Se on jaettu hierarkioihin, joista suurimmat ovat sci (tiedeaiheinen keskustelu), comp (tietotekniikka-aiheinen keskustelu), news (itse nyyssejä koskeva keskustelu), rec (vapaa-aika), soc (sosiaaliset aiheet), talk (pitkäveteisiä, päättymättömiä keskusteluja), biz (liiketoimintaan liittyvät kirjoitukset) ja alt (vaihtoehtoinen hierarkia). alt-hierarkiaa pidetään vaihtoehtoisena siksi, että alt-ryhmien luominen ei edellytä samanlaista menettelyä kuin muissa hierarkioissa. Lisäksi on olemassa alueellisia hierarkioita, laajalle leviäviä hierarkioita kuten bionet, ja omalla työnantajallasikin saattaa olla omat ryhmänsä. Äskettäin lisättiin humanities-hierarkia, ja ajan mittaan todennäköisesti lisätään muitakin. Lisätietoja nyysseistä löydät kirjallisuusluettelon viitteistä 2, 8, 22 ja 23.

  • Nyyssikielessä postaaminen tarkoittaa uuden artikkelin lähettämistä ryhmään, tai toisen lähettämään artikkeliin vastaamista. Ristiinpostaaminen eli crosspostaaminen tarkoittaa saman viestin lähettämistä useampaan kuin yhteen ryhmään. Jos crosspostaat artikkelin, tai jos ohjaat jatkokeskustelua Followup-To-rivin avulla, varoita lukijoita! Lukijat otaksuvat yleensä että viesti lähetettiin yhteen ryhmään, ja että jatkokeskustelu ohjautuu samaan ryhmään. Otsakerivejä muokkaamalla tästä tavasta on kuitenkin mahdollista poiketa.
  • Lue käynnissä oleva keskustelu (tätä kutsutaan säikeeksi) ennenkuin postaat vastauksen. Vältä “me too” -viestien, joissa vain kerrot olevasi samaa mieltä aikaisempien viestien kanssa, lähettämistä. Vastauksessa tulisi olla enemmän uutta kuin lainattua sisältöä.
  • Jos vastauksesi on tarkoitettu vain yhdelle henkilölle, käytä sähköpostia. Muista että nyyssit leviävät maailmanlaajuisesti ja että henkilökohtainen vastaus ei luultavasti kiinnosta koko maailmaa. Älä kuitenkaan epäröi postata nyyssiryhmään jos asiasi otaksuttavasti kiinnostaa sen lukijoita.
  • Tarkista otsakkeiden Distribution-rivi, mutta älä luota siihen. Nyyssien monimutkaisen leviämistavan vuoksi Distribution-rivit ovat epäluotettavia. Kuitenkin, jos postaat jotakin joka kiinnostaa vain rajallista lukijakuntaa, yritä Distribution-rivin avulla rajata viestisi leviämistä. Esimerkki: aseta Distribution-rivin arvoksi nj jos artikkelisi kiinnostaa ainoastaan newjerseyläisiä lukijoita.
  • Jos oletat artikkelisi kiinnostavan useampaa kuin yhtä uutisryhmää, crosspostaa se sen sijaan että lähettäisit sen joka ryhmään erikseen. Yleensä enintään viisi tai kuusi ryhmää ovat aihepiireiltään niin samankaltaisia että crosspostaaminen niihin on aiheellista.
  • Harkitse kirjallisten lähteiden (käyttöohjeet, lehdet, ohjetiedostot) käyttämistä ennen kysymyksen postaamista. Uutisryhmässä sellaisen kysymyksen esittäminen, johon vastaus löytyisi helposti muualtakin, aiheuttaa äreitä RTFM-vastauksia (read the fine manual, joskin f-kirjaimella alkava sana voi olla karkeampikin).
  • Vaikka mainostaminen onkin eräissä uutisryhmissä tervetullutta pidetään ryhmän aihepiiriin kuulumattomien tuotteiden mainostamista yleensä suorastaan rikollisena. Mainoksen lähettäminen jokaikiseen ryhmään melkeinpä takaa että menetät yhteytesi.
  • Jos huomaat artikkelissasi virheen, peruuta se mahdollisimman pian.
  • Älä yritä peruuttaa muita artikkeleita kuin omiasi. Jos et osaa peruuttaa lähettämääsi artikkelia, tai jos jokin muu viesti, esim. ketjukirje, kaipaa peruuttamista, ota yhteys järjestelmäsi ylläpitäjään.
  • Vaikka et heti näkisikään postaamasi artikkelia, älä otaksu että se on kadonnut äläkä heti lähetä sitä uudelleen.
  • Eräät ryhmät sallivat (ja eräät toivottavat tervetulleiksi) artikkeleita joita muualla pidettäisin mauttomina. Mikään ei silti takaa että kaikki ryhmää lukevat henkilöt arvostavat kyseistä materiaalia yhtä paljon kuin sinä. Käytä rotate-apuohjelmaa (joka siirtää artikkelisi kaikkia merkkejä 13 aakkosen verran) välttääksesi pahennusta. Eräs esimerkki on Unix-apuohjelma rot13.
  • Elokuvia tai kirjoja käsittelevissä ryhmissä pidetään tärkeänä että teosten sisältöä oleellisesti paljastavat artikkelit merkitään sellaisiksi. Sisällytä sana spoilers Subject-riviin. Voit lisätä viestisi alkuun tyhjiä rivejä sisällön piilottamiseksi, tai voit “rotatoida” viestisi.
  • Nyyssiartikkeleiden väärentämistä paheksutaan yleisesti. Voit suojella itseäsi väärennöksiltä käyttämällä digitaalisia allekirjoituksia tuottavaa ohjelmaa, kuten PGP:tä (Yhdysvalloissa).

    Suomentajan kommentti syyskuussa 2003: Kaupallinen PGP ja epäkaupallinen GPG ovat nykyisin saatavissa maailmanlaajuisesti.

  • Anonyymipalvelinten käyttäminen hyväksytään joissakin ryhmissä, ja toisissa sitä paheksutaan. Materiaali joka omalla nimellä postattuna on sopimatonta on sitä myös nimettömänä.
  • Kun kirjoitat moderoituun ryhmään, valmistaudu lyhyeen viipeeseen. Moderaattori saattaa muuttaa viestisi asiaotsikkoa jotta se sopisi tiettyyn säikeeseen.
  • Älä sekaannu “fleimisotiin”. Älä lähetä kiivassävyisiä viestejä, äläkä vastaa sellaisiin.

3.2 Ylläpitäjille

3.2.1 Yleistä

  • Tee selväksi uutisryhmien ja sähköpostilistojen tilaamista koskeva politiikka.
  • Tee selväksi uutisryhmiin ja sähköpostilistoille kirjoittamista koskeva politiikka, mukaanlukien signatureen liitettävät “disclaimerit”.
  • Julkista selkeä arkistointipolitiikka. (Kauanko artikkeleita säilytetään?)
  • Tutki käyttäjiäsi koskevat valitukset pian ja avoimin mielin.
  • Seuraa järjestelmiesi terveyttä.
  • Harkitse kauanko järjestelmälokeja on tarpeen arkistoida, ja julkista lokipolitiikka.

3.2.2 Sähköpostilistat

  • Pidä postituslistat ajan tasalla jotta vältyt perillesaamattomista viesteistä aiheutuvilta ongelmilta.
  • Auta listaomistajia ongelmatilanteissa
  • Ilmoita listaomistajille huoltoikkunoista ja sunnitelluista katkoksista.
  • Varmista että liittymis- ja poistumisviestejä varten on käytössä -request -aliakset.
  • Varmista että sähköpostiyhdyskäytävät toimivat sujuvasti.

3.2.3. Nyyssit

  • Tiedota uutisfeedin luonteesta. Jos feedi ei ole täydellinen haluavat ihmiset ehkä tietää syyn.
  • Muista että uutistenlukuohjelmien monimuotoisuus saattaa aiheuttaa sen, että uutispalvelinta syytetään ongelmista, jotka todellisuudessa ovatkin asiakasohjelmissa.
  • Jos käyttäjät pyytävät peruuttamaan heidän omia artikkeleitaan tai epäkelpoja artikkeleita, kuten ketjukirjeitä, noudata pyyntöjä välittömästi.
  • Huolehdi että aliakset usenetnetnews ja news toimivat, ja että joku lukee niihin lähetetyn postin.

3.3 Moderaattoreille

3.3.1 Yleistä

  • Huolehdi että ryhmäsi FAQ (Frequently Asked Questions, usein kysytyt kysymykset) postataan säännöllisin väliajoin. Sisällytä siihen viestejä koskevat säännöt. Jos FAQ:n ylläpitäjä on joku muu, varmista että tämä hoitaa asian.
  • Ylläpidä hyvää tervetuloa-viestiä, joka sisältää tiedot liittymisestä ja poistumisesta.
  • Uutisryhmän kuvaus tulisi postata säännöllisesti.
  • Pidä sähköpostilistat ja uutisryhmät ajan tasalla. Käsittele viestit kohtuullisessa ajassa. Hanki lomiesi ja matkojesi ajaksi sijainen.

4.0 Tietopalvelut (Gopher, WAISWWWFTP, telnet)

Viime aikoina Internetiin on räjähdyksenomaisesti syntynyt uusia, vaihtelevia tietopalveluita, kuten Gopher, WAISWWWMUD:t (Multi-User Dimension) ja MOO:t (Object-Oriented MUD). Vaikka tiedon löytäminen on yhä helpompaa pitää “caveat emptor” yhä paikkansa. Enemmän tietoa näistä palveluista on kirjallisuusviitteissä 14 ja 28.

4.1 Käyttäjille

4.1.1. Yleistä

  • Muista että kaikki nämä palvelut kuuluvat jollekin toiselle. Toiminnasta aiheutuvien laskujen maksaja päättää käyttösäännöistä. Tieto saattaa olla ilmaista, tai sitten ei – tarkista asia.
  • Jos jonkin tietopalvelun käytössä esiintyy ongelmia, aloita vianetsintä paikallisesti; tarkista tiedosto- ja ohjelmistoasetukset, verkkoyhteydet jne. ennen kuin otaksut että palvelu on vialla.
  • Vaikka tiedostojen nimeämiseen on vakiintuneita tapoja, älä luota siihen että niitä aina noudatetaan. Esimerkiksi .doc -tiedosto ei aina ole Word-tiedosto.
  • Myös tietopalvelut käyttävät nimeämistapoja, kuten www.xyz.com. Näiden tapojen tunteminen on hyödyksi, mutta älä välttämättä luota niihinkään.
  • Tiedä miten tiedostonimet toimivat omassa järjestelmässäsi.
  • Tiedä kuinka käyttäjä saa istunnon aikana tarvitsemiaan tietoja. FTP-palvelun ylähakemistoissa on usein README-nimisiä tiedostoja, jotka sisältävät informaatiota tarjolla olevista tiedostoista. Älä kuitenkaan oleta että tiedot aina olisivat oikeita ja ajan tasalla.
  • Älä oleta että mikään löytämäsi tieto on oikea ja ajan tasalla. Uudet teknologiat sallivat lähes kenen tahansa ryhtyä julkaisijaksi, mutta kaikki eivät ole oivaltaneet julkaisutoiminnan mukanaan tuomaa vastuuta.
  • Ellet varmasti tiedä käyttäväsi riittäviä turvallisuus- ja tunnistuskeinoja, muista että Internetissä lähettämäsi tieto liikkuu selväkielisenä, “haistelijoiden” ja väärentäjien armoilla.
  • Internet on maailmanlaajuinen, joten muista että käyttämiesi tietopalvelujen heijastama kulttuuri ja elämäntapa saattavat erota omistasi huomattavasti. Materiaali jota sinä pidät loukkaavana saattaa alkuperäseudullaan olla aivan hyväksyttävää. Säilytä avoin mieli.
  • Käyttäessäsi suosittua palvelua, muodosta mikäli mahdollista yhteys sen lähimpään mirror-palvelimeen.
  • Älä käytä toisen FTP-palvelinta sellaisen materiaalin tallentamiseen, jota haluat muiden noutavan. Tällainen “dumppaus” ei ole hyväksyttävää.
  • Jos palvelun käyttäminen osoittautuu hankalaksi, ja joudut pyytämään apua, kuvaile ongelma mahdollisimman tarkoin jotta se voitaisiin paikallistaa.
  • Jos perustat oman tietopalvelun, kuten kotisivun, tarkista paikalliset ohjeet omalta ylläpitäjältäsi.
  • Yritä tasoittaa suosittuihin palveluihin kohdistuvaa kuormaa välttämällä niiden käyttämistä ruuhka-aikoina.

4.1.2 Reaaliaikaiset interaktiiviset palvelut (MUD:t, MOO:t, IRC)

  • Kuten muissakin ympäristöissä on hyvä ensin tutustua ryhmän tapoihin “kuuntelemalla”.
  • Jokaista kanavalla tai huoneessa olijaa ei tarvitse tervehtiä henkilökohtaisesti. Yleensä yksi tervehdys riittää. Automaattisten tervehdysviestien lähettäminen ei ole hyväksyttävää.
  • Jos aiot lähettää suuren määrän tietoa, varoita muita osallistujia. Voit lähettää viestisi jos kaikki hyväksyvät sen, mutta ei-toivotun datan lähettäminen varoittamatta on epäkohteliasta aivan kuten sähköpostissakin.
  • Älä otaksu että tuntemattomat haluavat keskustella kanssasi. Jos välttämättä haluat lähettää yksityisviestin henkilölle jota et tunne, varaudu siihen että hän ei ehdi tai halua jutella.
  • Kunnioita ryhmän tapoja. Lue ryhmän mahdolliset esittelytekstit; ne saattavat löytyä FTP-palvelimelta.

    Suomentajan kommentti syyskuussa 2003: Todennäköisemmin esim. IRC-kanavaa koskevaa tietoa löytää WWW:stä.

  • Älä kinua muilta käyttäjiltä henkilökohtaisia tietoja, kuten sukupuolta, ikää tai asuinpaikkaa. Tutustuttuasi toiseen käyttäjään tällaiset kysymykset saattavat sopia, mutta monet eivät halua kertoa tuntemattomalle henkilölle yksityisasioitaan.
  • Jos toinen käyttäjä esiintyy lempinimellä, aliaksella tai nimimerkillä, kunnioita hänen nimettömyyttään. Vaikka olisitte läheisiä ystäviä on kohteliasta käyttää lempinimeä. Älä käytä henkilön oikeaa nimeä verkossa ilman hänen lupaansa.

4.2 Ylläpitäjille

4.2.1 Yleistä

  • Tee selväksi mitä saa kopioida ja mitä ei.
  • Kuvaile palvelun sisältö ja organisaatiosi. Pidä huoli että käyttösäännöt ovat selkeät.
  • Pidä tieto, erityisesti README-tiedostot, ajan tasalla. Tarjoa READMEASCII-tekstinä.
  • Julkaise luettelo niistä tuntemistasi palvelimista, jotka toimivat palvelusi “mirroreina”, sekä kyseisiä palvelimia koskeva tekijänoikeusilmoitus. Jos mahdollista, kerro mirror-palvelinten päivitysaikataulu.
  • Varmista että suositulle (ja mittavalle) tiedolle riittää kaistaleveyttä.
  • Noudata tiedostonimien päätteitä koskevia tapoja – ASCII-tekstille .txtHTML-asiakirjoille .html tai .htm, PostScriptille .psPortable Document Formatille .pdfSGML:lle .sgml tai .sgm, ei-Unix-sovelluksille .exejne.
  • Yritä nimetä siirrettävät tiedostot niin, että ne erottuvat toisistaan nimen kahdeksan ensimmäisen merkin perusteella.
  • Kun tarjoat tietoa, tarjoa jotain ainutkertaista. Vältä pelkän linkkikokoelman perustamista.
  • Älä linkitä muihin palveluihin pyytämättä ensin lupaa.

    Suomentajan kommentti syyskuussa 2003: Kehotus luvan pyytämiseen ei sovi yleisohjeeksi. Tavanomaisen hypertekstilinkin tekeminen ei edellytä lupaa.

  • Muista että tietopalvelun perustaminen suunnittelun ja toteutuksen lisäksi edellyttää ylläpitotyötä.
  • Varmista että julkaisemasi materiaalit sen organisaation mielestä, jonka tuella toimit, ovat soveliaita.
  • Testaa sovellukset usealla eri ohjelmalla. Älä otaksu että kaikki toimii vain siksi että olet kokeillut palvelua yhdellä asiakasohjelmalla. Otaksu että palveluasi käytetään yksinkertaisilla ohjelmilla; älä luo sovelluksia joita voidaan käyttää vain graafisilla käyttöliittymillä.
  • Noudata johdonmukaista esitystapaa. Huolehdi että sovelluksesi nodattavat keskenään samanlaista ulkoasua.
  • Huomioi tarjoamasi tiedon pitkäikäisyys. Varusta vanheneva materiaali päiväyksellä, ja ylläpidä sitä huolellisesti.
  • Maastavientirajoitukset vaihtelevat eri maiden välillä. Varmistu ennen materiaalin julkistamista että ymmärrät vientirajoitusten seuraukset.
  • Kerro käyttäjille mihin käytät keräämääsi informaatiota, kuten WWW-palautteita. Tarvitset luvan kirjoitusten julkaisemiseen myös silloin kun ne näkyvät vain saman palvelun muille käyttäjille.
  • Huolehdi että tietopalveluja – esim. kotisivuja – koskevat säännöt ovat ihmisten tiedossa.

5.0 Kirjallisuutta

Suurin osa yllä esitetystä perustuu allaoleviin lähteisiin, jotka soveltuvat myös käsikirjoiksi. Muut seikat perustuvat IETFRUN-työryhmän kokemukseen.

   [1]  Angell, D., and B. Heslop, "The Elements of E-mail Style",
        New York: Addison-Wesley, 1994.
   [2]  "Answers to Frequently Asked Questions about Usenet"
        Original author: [email protected] (Jerry Schwarz)
        Maintained by:  [email protected] (Mark Moraes)
        Archive-name: usenet-faq/part1
   [3]  Cerf, V., "Guidelines for Conduct on and Use of
        Internet", at: <URL://http://www.isoc.org/proceedings/
        conduct/cerf-Aug-draft.html>
   [4]  Dern, D., "The Internet Guide for New Users", New York:
        McGraw-Hill, 1994.
   [5]  "Emily Postnews Answers Your Questions on Netiquette"
        Original author: [email protected] (Brad Templeton)
        Maintained by:  [email protected] (Mark Moraes)
        Archive-name: emily-postnews/part1
   [6]  Gaffin, A., "Everybody's Guide to the Internet",  Cambridge,
        Mass., MIT Press, 1994.
   [7]  "Guidelines for Responsible Use of the Internet"
        from the US house of Representatives gopher, at:
        <URL:gopher://gopher.house.gov:70/OF-1%3a208%3aInternet
        %20Etiquette>
   [8]  How to find the right place to post (FAQ)
        by [email protected] (Aliza R. Panitz)
        Archive-name: finding-groups/general
   [9]  Hambridge, S., and J. Sedayao, "Horses and Barn Doors:
        Evolution of Corporate Guidelines for Internet Usage",
        LISA VII, Usenix, November 1-5, 1993, pp. 9-16.
        <URL: ftp://ftp.intel.com/pub/papers/horses.ps or
        horses.ascii>
   [10] Heslop, B., and D. Angell, "The Instant Internet guide :
        Hands-on Global Networking", Reading, Mass., Addison-Wesley,
        1994.
   [11] Horwitz, S., "Internet Etiquette Tips",
        <ftp://ftp.temple.edu/pub/info/help-net/netiquette.infohn>
   [12] Internet Activities Board, "Ethics and the Internet", RFC 1087,
        IAB, January 1989. <URL: ftp://ds.internic.net/rfc/rfc1087.txt>
   [13] Kehoe, B., "Zen and the Art of the Internet: A Beginner's
        Guide", Netiquette information is spread through the chapters
        of this work. 3rd ed. Englewood Cliffs, NJ., Prentice-Hall,
        1994.
   [14] Kochmer, J., "Internet Passport: NorthWestNet's Guide
        to our World Online",  4th ed.  Bellevue, Wash.,
        NorthWestNet, Northwest Academic Computing Consortium, 1993.
   [15] Krol, Ed, "The Whole Internet: User's Guide and
        Catalog", Sebastopol, CA, O'Reilly & Associates,
        1992.
   [16] Lane, E. and C. Summerhill, "Internet Primer for
        Information Professionals: a basic guide to Internet networking
        technology", Westport, CT, Meckler, 1993.
   [17] LaQuey, T., and J. Ryer, "The Internet Companion",
        Chapter 3 "Communicating with People", pp 41-74. Reading,
        MA, Addison-Wesley, 1993.
   [18] Mandel, T., "Surfing the Wild Internet", SRI International
        Business Intelligence Program, Scan No. 2109.  March, 1993.
        <URL: gopher://gopher.well.sf.ca.us:70/00/Communications/
        surf-wild>
   [19] Martin, J., "There's Gold in them thar Networks! or Searching for
        Treasure in all the Wrong Places", FYI 10, RFC 1402,
        January 1993. <URL: ftp://ds.internic.net/rfc/rfc1402.txt>
   [20] Pioch, N., "A Short IRC Primer", Text conversion
        by Owe Rasmussen.  Edition 1.1b, February 28, 1993.
        <URL: http://www.kei.com/irc/IRCprimer1.1.txt>
   [21] Polly, J., "Surfing the Internet: an Introduction",
        Version 2.0.3.  Revised May 15, 1993.
        <URL: gopher://nysernet.org:70/00/ftp%20archives/
        pub/resources/guides/surfing.2.0.3.txt>
        <URL: ftp://ftp.nysernet.org/pub/resources/guides/
        surfing.2.0.3.txt>
   [22] "A Primer on How to Work With the Usenet Community"
        Original author: [email protected] (Chuq Von Rospach)
        Maintained by:  [email protected] (Mark Moraes)
        Archive-name: usenet-primer/part1
   [23] Rinaldi, A., "The Net: User Guidelines and Netiquette",
        September 3, 1992.
        <URL: http://www.fau.edu/rinaldi/net/index.htm>
   [24] "Rules for posting to Usenet"
        Original author: [email protected] (Gene Spafford)
        Maintained by:  [email protected] (Mark Moraes)
        Archive-name: posting-rules/part1
   [25] Shea, V., "Netiquette", San Francisco: Albion Books,
        1994?.
   [26] Strangelove, M., with A. Bosley, "How to Advertise
        on the Internet", ISSN 1201-0758.
   [27] Tenant, R., "Internet Basics", ERIC Clearinghouse of Information
        Resources, EDO-IR-92-7.  September, 1992.
        <URL: gopher://nic.merit.edu:7043/00/introducing.
        the.internet/internet.basics.eric-digest>
        <URL: gopher://vega.lib.ncsu.edu:70/00/library/
        reference/guides/tennet>
   [28] Wiggins, R., "The Internet for everyone: a guide for
        users and providers", New York, McGraw-Hill, 1995.

6.0 Turvallisuusnäkökohdat

Tämä muistio ei käsittele turvallisuusseikkoja.

7.0 Tekijän osoite

   Sally Hambridge
   Intel Corporation
   2880 Northwestern Parkway
   SC3-15
   Santa Clara, CA   95052
   Phone: 408-765-2931
   Fax:   408-765-3679
   EMail: [email protected]